Monday, January 14

So, you want a tattoo?



Taky chcete mít malé umělecké dílo navěky vepsané do kůže? Já jsem si svůj sen pořídit si tetování splnila před necelým rokem, kdy jsem se odměnila za úspěšné zakončení zkouškového. Brzy se chystám na další.
A tady jsou moje postřehy a tipy:
  • Bolí to?
- Asi nejčastější otázka, kterou si pokládá někdo, kdo se rozhodl že dá vale své sněhobílé kůži a zkusí něco radikálnějšího. Dle mého každé tetování alespoň trochu bolí, ať už je to jemné škrábání kůže nebo sakra, asi se za chvíli rozbrečím. Záleží na vašem prahu bolesti, místě tetování, a je jasné, že pokud se jedná o vaše první tetování budete nejspíš i trochu nervózní a o to více to může být nepříjemné. Jestli to ale bolí nebo ne by neměl být rozhodující faktor. Vždyť přece chcete tetování, ne? A víte, že se dělá jehlou a ne propiskou?
Nakonec se nejedená o nic co by se nedalo vydržet. 
- Obecně se dá říct, že místa kde máte málo tuku nebo svalů, a pod kůží je rovnou kost, budou trochu bolestivější (nárt, klíční kost atd.). Ale není to podmínkou - lopatka většinou bývá bezproblémová, moji dva kamarádi mají tetování na lopatce a oba říkali, že o tom téměř nevěděli.
  • Co?
- Zastávám názor, že to nemusí být nutně něco, co pro vás má osobní význam. Nejlíp aby to byl obraz vašeho zesnulého psíka s heslem, které vás dostalo přes nejtěžší chvíle, s datumem narození vašich rodičů. No.. jestli je tohle co chcete proč ne. Ale jestli si chcete nechat udělat obrázek jen proto, že vás esteticky těší a zkrátka a dobře na vás bude vypadat dobře, nevidím v tom problém. Já miluju otázky typu: a co to tvoje tetování znamená?. Ano, má i svůj soukromý význam, ale prostě se mi líbí a to je hlavní.
- Určitě nad tím chvíli přemýšlejte, nejlépe aspoň hodinu před samotným zákrokem. A pokud se rozhodnete pro něco úplně spontánně ať to aspoň není na místě, kde byste se na to museli koukat každý den a případně toho litovat (takže třeba záda, tam si nevidíte).
- Je dobré brát v potaz kam si obrázek dáte, aby se tam hodil.
  • Kam?
- Částečně jsem to zodpověděla v předchozím bodě - takže berte v potaz velikost a typ obrázku. Dále pokud jste pohlaví ženského a plánujete v dohledné budoucnosti děti, asi vám většina tatérů řekně, že ta kérka na břiše se možná trochu roztáhne. A zase stáhne, jestli se stáhne do původního tvaru je otázka. Proto pokud tohle plánujete asi není nejlepší nápad tam dávat něco složitě geometrického, nebo třeba obličej.
  • Kde?
- Zeptejte se na zkušenosti kamarádů, koukněte na net, přečtěte si recenze, nebo se rovnou jděte kouknout do studia. Pokud je špinavé, pro tatéra jsou rukavice sprosté slovo, a poslednímu klientovi to tetování pěkně zhnisalo, vyhněte se tomu místu obloukem. Pokud je to u vaše známého ve sklepě, taky to asi není ideální, jestli tedy stoprocentně nevíte, že je v oboru zkušený a vše dobře dopadne.
  • A co dál?
- Určitě dostanete návod jak se o tetování starat, koupíte si Bepanthen, budete mazat a mazat, a s největší pravděpodobností šetřit na další. Protože víte co se říká - je to nakažlivé.
  • Bonus - Stick 'n' Poke
- Pokud je pro vás tetování od zkušeného odborníka v čistém prostředí moc málo hardcore mohlo by pro vás být tetování pomocí metody stick and poke zajímavou alternativou. Jedná se o tetování, které má jistou poetičnost. Jde o metodu, kdy si sami (a nebo váš kamarád) pomocí jehly a inkoustu vpícháváte motiv a vtíráte inkoust. Jo a jehla je samozřejmě vydezinfikovaná pomocí ohně, ne asi. Údajně to bolí víc než normální tetování, ale nevím, s tímhle zkušenosti nemám. Pokud by vás to zajímalo víc, stačí si to vygooglit a najdete řadu návodů. Jak už jsem řekla, i na obrázcích udělaných poněkud amatérsky něco je, a myslím to vážně.
  • Závěrem
- Tetování není levná záležitost a rozhodně se vyplatí připlatit si za kvalitu. Počáteční částky za menší černobílé věci začínají tak na sedmi stovkách. Konzultujte svoje návrhy s tatérem, přeci jen on je tady odborník a určitě vám neradí špatně. Rozhodně se vyplatí o tetování pečovat, čistit ho a mazat, ona nakonec taková infekce není žádná sranda.

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...