Tuesday, February 4

Přírodní péče o pleť. Bez silikonů, parabenů, SLS a alkoholu.

péče o aknózní pleť
 Dneska to bude poměrně obsáhlý článek se spoustou fotek. Jen tak dopředu, abyste věděli, na co se připravit :).
  Na začátek musím říct, že nejsem nějaký zarytý zastánce pouze přírodní péče o pleť. Spíš v rámci hledání toho nejlepšího, čím bych se zbavila akné atd., zkouším různé cesty. Zároveň jsem nijak neřešila, jestli je to certifikované bio apod., šlo mi hlavně o to, aby vyhovovalo složení. Takže když mi došel Effaclar Duo (který mimochodem celkem pomáhá), rozhodla jsem se zkusit zas něco jiného. Prvním popudem bylo video od Veronicy Gorgeois, přiznám se, že když jsem projížděla její kanál na YouTube, nebyla jsem si už jistá, které konkrétní video to bylo, každopádně mluvila o tom, že jednou z příčin vzniku akné může být přítomnost sulfátů (Sodium Laureth Sulfate) v čistidlech a odličovacích přípravcích na obličej. Sulfát naruší přirozené pH pokožky, a pak se tam snadněji rojí bakterie, tak ve zkratce. Dále důrazně nedoporučuje používat přípravky s alkoholem (vysušuje a dráždí, ale pozor, jsou různé druhy alkoholů, mastné alkoholy pleti neškodí, video zde). A jako třetí, co jsem si tak odnesla z jejích videí, a před čím varuje, se umístil parfém, tedy výrobky, které jsou parfémované a které mohou dráždit pleť. Naopak parabeny vidí jako sporné s tím, že se přesně ještě nedokázalo, jestli vlastně škodí nebo ne. Každopádně má pár zajímavých a informačních videí, na které se stojí za to kouknout (za mě doporučuji DIY Skin care recipes you should NEVER try!).


akné
  No, tímto začal hon na něco, čím si budu moci odlíčit obličej, nebude to mít SLS, ale zároveň to bude dostupné u nás za rozumnou cenu. Heh, zní to jednoduše? Ale moc nebylo. Protože jak určitě mnozí z vás ví, sulfáty jsou příčinou toho, proč mýdlo pění. Co z toho vyplývá? Že všechny mycí pěny a gely obsahují sulfáty. A když už se našla asi tak jedna jediná výjimka, tak zase v sobě měla alkohol, parfém, nebo něco jiného, co jsem nechtěla. Naivně jsem myslela, že si vystačím s "bio" koutkem v Déemku, ale stačí si přečíst složení Logony, a člověk hned ví, že to nebude to pravé ořechové. Tedy, myslím tím v rámci nesulfátové/nealkolohové/atd. péče. Sama jsem řadu let používala a stále na dekolt používám čistící gel od Garnier, protože mi vcelku vyhovuje. Ale jak říkám, chtěla jsem si tohle vyzkoušet, jestli na tom něco bude.
přírodní odličování
  Jak je z obrázku jasné, nakonec jsem skončila u odličovacího krému značky Cannaderm (cestaprirody.cz, 218 korun). Všichni víme, že konopí pomáhá, že ano. Navíc mi ten název krém trochu připomínal odličovací balzám a naopak nepřipomínal odličovací mléko, které nemám ráda. I když se to podobá spíše tomu mléku.
přírodní odličování
  Návod není zrovna nejlepší, nedokážu si představit odlíčení celého make-upu jen pomocí odličovacích tamponů a pak se ani neumýt (což je důvod, proč nemám ráda odličovací mléka). Tak trochu jsem doufala, že to bude fungoval jako gel - nanesu, spláchnu, třeba několikrát, ale nebudu mít zamaštěný obličej. Znáte to, když se pokoušíte smýt mléko vodou, zanechá takový mastný film. Bohuže, to se nepotvrdilo. Nejenom že tímhle způsobem se absolutně nic neodlíčí, ale pokožka samozřejmě zůstane mastná. Do tamponků se mi nechtělo, tak mám vyhrazených několik malých ručníčků, který vždycky jeden namočím a použiji na odlíčení. Mám prostě pocit, že to odlíčí důkladněji než ty tampony. (Ale není to úplně stoprocentní odlíčení, pak mám ještě co dočisťovat). Jinak ve složení vidíte Cetearyl Alcohol, který právě patří k mastným alkoholům; celkově je bohaté na různé oleje. A malá nevýhoda - balení má jen 150 ml.
péče o pleť s akné
  Jako další nastupuje tonizace, na to jsem si pořídila hřebíčkovou vodu od Nobilis Tilia. (200 ml, opět cestaprirody, cena kolem 150 korun, čím větší balení tím výhodnější cena). Na tuhle vodu mám vzpomínky z puberty, kdy mi ji dala kosmetička a byla moc příjemná. Opravdu výrazně voní, neštípe, jen trošku lepí a mám pocit, že se trochu hůř roztírá. Prostě když ji dám na tamponek a přejíždím po obličeji, začne to drhnout, nevím, jestli s ní šetřím nebo co, ale je to zvláštní. No jen malý detail, jinak mi vyhovuje.
péče o pleť s akné
  Jak vidíte, je možné ji používat i na obklady. A složení bez výše uvedených "e-e" látek.
péče o pleť s akné
  A tenhle krém jsem u sebe už nějakou dobu měla. Četla jsem pozitivní příspěvky na Omlazení, a někdy už na podzim si ho pořídila. Je to 75 ml za cca 200 korun. No, měla jsem tedy už možnost používat ho delší dobu, ale nedělala jsem to. Protože pokaždé, když jsem ho použila třeba jenom na noc, ráno jsem měla celou partu čerstvých pupínků. Dobře, ne tak úplně čerstvých, řekněme dozrálých. Nic extra hrozného, ale ani příjemného.
péče o pleť s akné
  Očividně nejsem moc pozorná, protože teprve až při připravování dnešního příspěvku jsem si všimla, že by se měl používat jen lokálně. Samozřejmě jsem ho používala na celý obličej včetně očního okolí. No nic. Nevím, jestli jsem tím něco narušila v procesu léčení, ale to nic nemění na tom, že tenhle krém je dost divný. Pokud se mám vyjádřit kulantně. Nevyhovuje mi konzistencí, která je jako u nějaké poctivé masti. Poprvé, když jsem ho použila, mi přišlo, že se mažu sádlem. I když sádlo by teoreticky mohlo být při kontaktu s teplou pletí skoro tekuté (ještě jsem nezkoušela :D ). Tohle ne, to je jak lepidlo a se stejným pocitem se aplikuje na pleť. Prostě příjemné zalepování pórů. Okamžitý pocit mastnoty. Ten ale za chvíli zmizí a s ním i zmizí jakýkoliv pocit hydratace, ne tak pocit zalepeného a stáhnutého obličeje. Ale v žádném případě nedávejte větší vrstvu! Tady je dávkování klíčové, ve větších vrstvách má prostě tendenci odrolit se. Při čtení recenzí jsem se dočetla, že ho někdo používá i pod make-up. Upřímně řečeno, to si nedokážu představit. Jednak je mastný, jednak by po něm musel klouzat, plus ty žmolky. Už jsem i přemýšlela nad tím, jestli nemám vadný kus. Ale v rámci zkoušení a testování jsem odhodlaná vydržet aspoň měsíc, protože je klidně možné, že se pleť čistí z hloubky a prostě větší verdikty můžu vynášet až po delší době. (To nic nemění na tom, že se mi udělaly tři příšerné pupínky na tváři, kde jsem je dřív nemívala, a na ústup je zahnal až zbytek Effaclaru).
  Krabičku už jsem vyhodila, tady je složení z internetu:
"Aqua, Cannabis Sativa Seed Oil (konopný olej), Glyceryl Stearate Citrate (and) Cetearyl Alcohol (and) Glyceryl Caprylate, Quercus Robur Extract, Symphytum Officinale Extract, Commiphora Myrrha Extract, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Panthenol, Tocopherol, Thymus Serpyllum Oil, Salicylic Acid, Lonicera Caprifolium Flower Extract (and) Lonicera Japonica Flower Extract, Bisabolol, Lecithin, Inositol, Tea Tree Oil, Lactic Acid"
  Nevyznám se ve složení až tak dobře, abych ukázala prstem na tu látku, která způsobuje tu příšernou konzistenci... no, ale nejvíc se mi osvědčilo krém nejdříve rozetřít mezi prsty, rozehřát ho, a až pak nanášet.
  Tohle není jediný krém, který používám, ale druhý a třetí nejsou v rámci přírodní péče, takže popojedem. 
hurraw noční balzám
  Co by to bylo za péči o pleť, kdybychom vynechali rty. Tenhle známý balzám mě zaujal hlavně kvůli tomu, že by měl být léčivý - aplikujete na noc a ráno máte krásné rty. Cena kolem stovky. Příchuť vanilka a modrý heřmánek. Na tu chuť jsem si musela nejdřív zvyknout, ten heřmánek není nejpříjemnější. Taky mi trochu vadí ten tvar, je to docela velký oválek a na rty moc nepasuje. Jinak to s ním není žádná hitparáda, za chvíli zmizí a na noc člověk může použít i jakýkoliv jiný balzám, a samozřejmě ho používám i přes den. Prostě normální průměr.
  Photoshootu se nezúčastnil jojobový olej od Saloosu, který používám na odličování pomocí oleje, a mohu ho jen doporučit.

  A teď na závěr tu mám ještě pár věcí, které nejsou úplně stoprocentně bez alkoholu, SLS, parfému nebo něčeho podobného, prostě nevyhovují třeba jednou věcí, ale mají přírodní složky.

přírodní péče o pleť
  Tady mám dvě alternativy k dražšímu toniku od Nobilis Tilia. Začněme tím horším:
pleťové tonikum
  Tohle tonikum jsem si vlastně koupila dokonce dvakrát, jak si můžete přečíst slibuje celou řadu věcí. Používala jsem ho na dočištění již odlíčeného obličeje, neštípe, nelepí, celkově vyhovuje.
konopné pleťové tonikum
  Důvod proč už bych ho teď nepoužila - ethyl alcohol ve složení, což je ten vysušující a dráždivý alkohol. Předpokládám, že když mluvili o "jemné konzervační látce, která se vypaří", měli na mysli právě ten alkohol. Navíc obsahuje parfém. Ale na druhou stranu pokud tohle někdo neřeší, tak to není špatná pleťová voda. Vychází i celkem dobře cenově, mám pocit, že z celé trojky vod, které tu mám, je nejlevnější.
  Na tuhle vodu jsem narazila, když jsem dopotřebovala micelárku od L'oreal, a nevěděla, jestli si koupit další balení, nebo něco jiného. Tohle je taková Popelka, v regálu si ji hned nevšimnete (ani nevím, jestli ji mají všude), okázalé reklamy taky nemá, ale zato je dost výkonná. Nebo možná není tak neznámá, jak si myslím, každopádně jsem ji tehdy viděla poprvé.
garnier essentials
  Složení jsem porovnávala právě se zmíněnou micelárkou, a tohle prostě vyšlo lépe. Důvod, proč není zařazená výše, v té opravdu přírodní části - obsahuje paraben (tak to vidíte jak je to složité - alkohol nemá, barviva nemá, parfém nemá, ale má paraben) a navíc nikde vlastně není řečeno, že by byla přírodní. Ale Nymphea Alba (leknín bílý) je hned na třetím místě, následuje panthenol a voda z růže stolisté. Zkrátka se mi líbila a myslím, že další balení je nevyhnutelné. Má 200 ml a cena je zase kolem 110 korun.
freeman maska
  A jako poslední - maska od Freemana, všemi známá.
  Opět s obsahem parabenů a parfémem. Ale taky obsahuje přírodní složky, jako kaolin a samozřejmě avokádo a ovesné vločky (takové rozmixované ovesné vločky s avokádem by byla lepší DIY varianta).
  Jako jo, je příjemná, nepálí, nic, a taky má nulový účinek. Takže ji tu mám spíš tak na ukázku, občas ji použiji, abych to obří balení konečně vypotřebovala, a to je asi tak všechno.

  Tak abych to na závěr shrnula :). Chtěla jsem si udělat takový experiment, jestli přírodní péče o pleť bude v něčem lepší, než například drogérková nebo dokonce lékárenská. Čemu jsem se chtěla hlavně vyhnout byly sulfáty a alkohol. Ten špatný, samozřejmě. Vynechala bych i parfémy v kosmetice, ale protože krém od Cannadermu nemůžu používat pod make-up, plus používám krém od Garnieru proti skvrnám (celkem funguje, tak s tím nechci přestat), tak to není úplně možné. Zatím jsem ve fázi. kdy se pleť celkem zhoršila a jediné, co jsem změnila, je celá tahle rutina (tím chci říct, že v tom nejsou ani hormony, ani jídlo). Uvidím jak to dál dopadne, zatím pracuji i s možností, že se pleť čistí a za chvíli to bude úplně super (kéž by :D ).

  Tedy byl to opravdu dlouhý a vyčerpávající článek, ale ta "teorie" k tomu zase nejde jen tak přeskočit :).
A co si myslíte vy, o přírodní a nepřírodní péči?

No comments :

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...